CENGİZ BAYSU


Avrupa’nın korkusu ve tedbirleri-II

Fransa’dan kapsamlı askeri tatbikat: Orion 26


Fransa’dan kapsamlı askeri tatbikat: Orion 26
   Rus tehdidinden en çok etkilenen bir diğer ülke Fransa’dır. Fransa, Avrupa’da yüksek yoğunluklu savaş senaryolarına hazırlık amacıyla, Soğuk Savaş’tan bu yana düzenlediği en büyük askeri tatbikatı 08 Şubat 2026 Pazar günü başlatmıştır. Üç ay sürecek Orion 26 tatbikatına 12 bin 500 asker katılmaktadır.

   30 Nisan’a kadar devam edecek tatbikatta, uçak gemisi Charles de Gaulle dahil 25 savaş gemisi, 140 hava aracı, bin 200 insansız hava aracı (İHA) ve 24 ülkeden askeri birliklerin yer alacağı basın haberleri içinde yer almıştır.
Tatbikatın, Fransa’nın çok uluslu bir koalisyona liderlik etme kapasitesini ve yüksek yoğunluklu çatışma koşullarında iletişim ile lojistik zincirlerinin etkinliğini test etmeyi amaçladığı belirtilmiştir.

Senaryolar
   Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, Orion 26’yı “yüksek yoğunluklu senaryolara yönelik Fransız operasyonel hazırlığının önemli bir aşaması” olarak tanımlarken, tatbikatın “çok yönlü, karmaşık ve ihtilâflı ortamlarda” görev yapma kabiliyetini test etmeyi amaçladığını belirtmiştir.

Tatbikatın, Avrupa’daki Rusya kaynaklı güvenlik tehdidinden esinlenen, kurgusal Arnland ve Mercury adlı iki ülke arasındaki bir senaryoya dayanıyor.

   Senaryoya göre yayılmacı bir devlet olarak tasvir edilen Mercury, komşusu Arnland’ın Avrupa Birliği ile yakınlaşmasını engellemek amacıyla bu ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. Fransa ise, Mercury destekli milislerin yürüttüğü hibrit faaliyetler karşısında Arnland’ı savunmak için oluşturulan uluslararası koalisyona liderlik ediyor.

   Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, tatbikatın “yüksek yoğunluklu bir çatışmaya dâhil olmanın gerçekçi bir ihtimal haline geldiği bir bağlamda” özel önem taşıdığını vurgulamıştır. Fransız ve müttefik askerler brifingde, 2 Şubat 
2026. Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanlığı

   Tatbikat kapsamında, tüm kuvvetlerden Fransız yedek askerler için eğitim faaliyetleri ile sanal ağlar ve uzay alanında siber savaş tatbikatları hakkında da bilgi vermişlerdir. Japonya, İsviçre, Fas ve ABD, tatbikata katılan müttefik ülkeler arasında yer almaktadır.

Simülasyonlu çıkarmalar ve karşı taarruzlar
Tatbikat, 20 ve 21 Şubat tarihlerinde Morbihan bölgesindeki Quiberon yakınlarında gerçekleştirilecek olan amfibi ve hava indirme simülasyonuyla başlayacağı, bu aşamada yaklaşık 700 asker ve 100 askeri aracın konuşlandırılacağı ifade edilmiştir.

***Nisan ayından itibaren tatbikat NATO komutası altına gireceği,
***Avrupa ordularının birlikte hareket etme kabiliyetlerinin test edileceği, 
***Tatbikatta üç tugay, 2 bin 150 taktik araç, 40 helikopter ile siber ve uzay alanlarını kapsayan unsurların yer alacağı,
***Fransız ve NATO kuvvetlerinin, açık arazide konuşlanma, karşı taarruz başlatma ve Seine ile Aube nehirleri gibi doğal engelleri gerçek mühimmat kullanarak geçme senaryoları üzerinde çalışacakları, 
***Tatbikatın, Fransa’nın çok uluslu bir koalisyona liderlik etme kapasitesini ve yüksek yoğunluklu çatışma koşullarında iletişim ile lojistik zincirlerinin etkinliğini test etmeyi amaçladığı,
   ***Tatbikatın “yüksek yoğunluklu bir çatışmaya dâhil olmanın gerçekçi bir ihtimal haline geldiği bir bağlamda” özel önem taşıdığı,
***Bu kapsamda, tüm kuvvetlerden Fransız yedek askerler için eğitim faaliyetleri ile sanal ağlar ve uzay alanında siber savaş tatbikatlarının da yürütüleceği ifade edilmiştir.

   Japonya, İsviçre, Fas ve ABD, tatbikata katılan müttefik ülkeler arasında yer alıyor.

Tatbikat, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Rusya’nın beş yıl içinde NATO’ya saldırabileceği uyarısının ardından başladı.

   Rutte, Avrupa genelinde Rusya’ya atfedilen hibrit savaş faaliyetlerinin artmasına ve Ukrayna’daki savaşın dördüncü yılına girmesine dikkat çekerek, “Bir sonraki hedef biz olabiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Bodrum'un "çevreci anne"si Saynur Gelendost, ölümünün 23. yılında mezarı başında anıldı

Altyapı Yatırımları Yerinde İncelendi

Bodrum SMMMO Muhasebe Haftasını Kutladı

Hayvan hakları için Bodrum'dan yasa çağrısı

Belediyeden İlçe Genelinde Bakım ve Onarım Çalışmaları

Bodrum'da ağaçlık alan yakınında çıkan yangın söndürüldü

Bodrum'da altyapı çalışması sırasında lahit bulundu

Bodrum trafiğinin çözümü için "danışma kurulu" önerisi

Bodrum’dan MEB’e Laiklik Çağrısı: “Okullar İbadethane Değildir!”

Bodrum'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13