Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bodrumlu çocuklar, bugünden başlayan bayram kutlamalarında tüm Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da gönüllerince eğlenerek bayramın tadını çıkaracak. Bodrum’da çocuklar için pek çok etkinlik düzenleniyor. Alışveriş merkezleri, oyun parkları, okullar ve dernekler çocuklar için pek çok yerde etkinlikler düzenliyor. Bazı okulların 21 Nisan Cuma günü gerçekleştirdikleri 23 Nisan kutlamaları hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri boyunca da sürecek.
“Çalışan çocuklar” unutulmamalı
Türkiye’nin dört bir yanındaki şanslı çocuklarımız bayramlarını kutlarken bazı çocuklar işe çalışmaya zorlanıyor ya da çalışmak zorunda kalıyor. DİSK/Genel-İş Sendikası tarafından önceki gün yayınlanan rapora göre sayıları giderek azalsa da, “çocuk işçiler” hala dünyanın önemli sorunlarından biri. 2012 yılı verilerine göre dünyada 168 milyon çocuk işçi var ve bunların 85 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor.
DİSK/Genel-İş Sendikası’nın hazırladığı “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak Raporu” bugün hepsi bayram kutlaması gereken çocukların içinde bulundukları zorlu koşulları gözler önüne seriyor. Türkiye’nin, Avrupa Ülkeleri içerisinde çocuk yoksulluğunda en kötü ülke olduğu bildirilen rapora göre Türkiye’de çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk var. Çocuk işçilerin yüzde 80’e yakını kayıt dışı çalıştırılıyor. Suriyeli çocuklar ile çocuk emeği sömürüsünün derinleştiği belirtilen raporda 2016 yılında 56 çocuk işçinin hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor.