• BIST 100

    16642,49%1,23
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,31% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6873,87% 5,71
  • Ç. ALTIN

    11786,68% 3,61

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Rakip Destinasyonlarla Rekabet Avantajını Korumalıyız”

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Rakip Destinasyonlarla Rekabet Avantajını Korumalıyız”

Turizm 23.04.2025 09:43:52 1883 0
Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin:  “Rakip Destinasyonlarla Rekabet Avantajını Korumalıyız”

2025 turizm sezonunun açılışına kısa bir süre kala önemli değerlendirmelerde bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Türkiye'nin turizm sektöründeki rekabet avantajını koruyabilmesi için yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi.

 

Artan enflasyon ve baskılanan döviz kuru nedeniyle turizm sektöründe önemli maliyet artışları yaşandığına dikkat çeken Girgin, turistlerin artık fiyat avantajı sağlayan rakip destinasyonları tercih etmeye başladığını dile getirdi.

 

Girgin, “Başta personel gideri olmak üzere tüm kalemlerde önemli maliyet artışları yaşandı.

Yalnızca personel gideri toplam maliyetin yüzde 50'sini oluşturmaya başladı. Dolayısıyla bu artışlar yatırım ve tedarik tarafında her şeyin fiyatının çok artmasına neden oldu. Aslında tüm dünyada bu böyle. Amerika'nın politikaları nedeniyle dünyada ürün maliyetleri ve enflasyon artmaya devam edecek. Bir yandan da baskılanan döviz kurları nedeniyle biz bu artışları tam olarak fiyatlara yansıtamıyoruz. Ülkemizi tercih eden turistler yeme, içme, otel ve hizmet kalitemiz yüksek olmasına rağmen fiyatları pahalı bulmaya başladı. Yurtdışı medyasında da bu duruma dikkat çeken yayınlar yapılıyor. Ülkenin genel huzur ve refah düzeyi de turist tercihlerinde etkili oluyor. Dolayısıyla Türkiye yıllardır sahip olduğu fiyat - kalite avantajını yitirmeye başladı. Turistler artık uygun koşullar sunması nedeniyle Tayland, Bali ve Mısır gibi ülkeleri tercih ediyor. Bu durum sektörümüzün sürdürülebilirliği için bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.

 

SEZON 12 AYA YAYILMALI; ALTERNATİFLER YARATILMALI

 

2024 yılının sektör açısından verimli bir yıl olduğunu hatırlatan Yiğit Girgin, 2025 yılında da ülkemizin yine talep göreceğini, fakat gelirlerde bir azalma yaşanabileceğini söyledi.

 

Turizmin 70'e yakın iş kolunu besleyen, her kademeden önemli istihdam ve katma değer sağlayan bir sektör olduğunu belirten Girgin, sözlerine şöyle devam etti: "2024 yılı Türkiye genelinde güçlü bir toparlanma yılı oldu. Özellikle Avrupa pazarından gelen talep artışı, Ege ve Akdeniz kıyılarında olumlu bir hareketlilik yarattı. Bodrum özelinde bakarsak, konaklama dolulukları ortalamanın üzerine çıktı; ancak bu talep bazı dönemlerde arzı da zorladı. Yüksek sezonda fiyatlar zaman zaman dengesizleşti ve bu durum misafir memnuniyetini etkiledi. Ekonomik faktörler iç pazarı şekillendirdi. Bu yıl da artan maliyetleri fiyatlara tam anlamıyla yansıtamıyoruz. Toplam karlılığımız da azaldı. Bu nedenle birçok otel maliyetlerini azaltmak için istihdamı düşürmek zorunda kalacak. 5 kişinin yaptığı işi 2 kişi yapmak zorunda kalabilir. Bu da hizmet kalitesini ve dolayısıyla turistlerin memnuniyetini de etkileyecektir”

 

YENİ HEDEF SAĞLIK KENTİ BODRUM: “DAHA ÇOK TURİST DEĞİL,

DAHA DOĞRU TURİST”

 

Turizmde sürdürülebilirlik için turist sayısının yanı sıra; turistlerin ekonomiye katkılarının da göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çeken Yiğit Girgin, sezonun farklı turizm alternatifleriyle 12 aya yayılmasının sektör için gerekli olduğunun altını çizdi.

 

Bodrum'un güçlü konaklama ve hizmet altyapısıyla birlikte sağlık turizmine yönelmesi gerektiğini kaydeden Girgin, “Bodrum, turizmde 4 mevsim birden yaşamalı; farklı turizm alternatiflerine yönelmeli. Son dönemde başta İstanbul ve Antalya olmak üzere ülkemiz, sağlık turizmi alanında önemli bir atılım gerçekleştirdi. Bakanlık verilerine göre Türkiye 2024 yılında 2 milyon sağlık turisti ağırladı ve 3 milyar dolar gelir elde etti. Buradan sağlık turizminin katma değerinin ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. Bodrum'da artık 'daha çok turist' değil, 'daha doğru turist' kavramına yönelmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir lüks anlayışı, doğayla barışık ama hizmetten ödün vermeyen bir deneyim sunmamızı sağlıyor. İklimi, doğası, otel ve hizmet kalitesi, havaalanına yakınlığıyla Bodrum'un da bu pastadan pay alması gerekiyor. Milas - Bodrum Havalimanında direkt uçuşların artırılması da bu açıdan bir gereklilik. Ben özellikle Bodrum'da Wellness & Spa, medikal turizm, estetik cerrahi, ileri yaş turizmi, sağlıklı beslenme, Ayurveda gibi farklı alanlarda hizmetler sunulabileceğini düşünüyorum. Aslında sağlık turizmi yalnızca medikal turizmle sınırlı değil. Termal turizm, sağlıklı yaşam, sporcu sağlığı ve engelli turizmi gibi geniş bir kapsama sahip ve bu alanlarda Türkiye’nin her bölgesi farklı avantajlar sunuyor. Bu anlamda oteller belli yatırımlarla mevcut hizmet altyapılarını güncelleyebilir. Böylece yılın 12 ayı kesintisiz hizmet üreterek sağlık turizminden de pay alabilir” diye konuştu.

 

HALA EN GÖZDE MERKEZLERDEN BİRİYİZ;

EN ÇOK TURİZM YATIRIMI ALAN BÖLGE BODRUM

 

Genel Müdür Yiğit Girgin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Bodrum'un 372 proje ile en fazla turizm yatırımı alan bölge olduğunu söyledi.

 

Bodrum'un 2024 yılında otel yatırımlarında zirveye oturduğunu belirten Girgin, bu yatırımların kentin karakteriyle örtüşen nitelikte olması gerektiğine dikkat çekti.

 

Bodrum'un binlerce yıllık tarihi, gastronomisi ve doğasıyla bir bütün olduğunu kaydeden Yiğit Girgin şu ifadeleri kullandı: “Yeni yatırımların da Ege kültürüne ve kent kimliğine uygun yapılması gerekiyor. Bodrum’un turizmdeki başarısını sürdürülebilir kılmak istiyorsak, otel yatırımlarının doğru konseptlerle, Bodrum’un doğasına ve kimliğine zarar vermeden gelişmesini sağlamak zorundayız. Tüm dünyayı etkileyen pandemi sonrasında Bodrum, sadece tatilcilerin değil, uzun süreli yaşamak isteyenlerin de gözdesi haline geldi. Bodrum artık yıl boyu yaşanılan ve yaz aylarında ise pik yapan kalabalık bir nüfusa sahip. Yılın 12 ayı yaşayan bir kentte turizm yatırımlarının da kalıcı yaşamı destekleyecek altyapıyla uyumlu olması gerekiyor. Bu konuda merkezi ve yerel yönetimlerin de kentin artan altyapı ihtiyacına uygun yatırımları planlaması ve uygulamaya koyması önemli. Artık trafik, su kaynaklarının kullanımı, enerji tüketimi ve altyapı gibi konular da yatırım artışıyla birlikte daha fazla önem kazandı. Turizmde sürdürülebilirlik bir bütün olarak değerlendirilmeli, kent altyapısı da buna göre modernize edilmelidir”

 

Zabıta Ekiplerinden Yoğun Denetim

- Sağanak nedeniyle sular altında kalan tarım arazileri dronla görüntülendi

Bıçaklanan kadın hayatını kaybetti

CHP Muğla’da Tek Ses: “Su Sıkıntısının Nedeni Belediyeler Değil”

Bodrum’da Okullarda İkinci Dönem Başladı

Başkan Mandalinci "süper babaanne" olarak tanınan Gülsiye Duran'ı ziyaret etti

Atilla Pekdemir Anısına: Ortakent Özel Çocuklar Yaşam Merkezi Yeni Döneme Yenilenerek Giriyor

Armada Praxis Yalıkavak, Evinde Hata Yapmadı Ortahisar Engelini 28-26 ile Aştı

Kardak Krizi’nin 30. Yılında Hafıza, Duygu ve Vefa Aynı Masada Buluştu

- Sipay Bodrum FK 3 - Serikspor 0

Bodrum'da sağanak yaşamı olumsuz etkiledi

Başkan Aras, 502 milyonluk yol ve altyapı yatırımını yerinde inceledi

Özcan, hortumun seraları vurduğu Seydikemer’den seslendi:

Özcan: “Sadece Bir Maç Kazandık!”

Başkan Tamer Mandalinci’den Pınarlıbelen ve Gökpınar’a Saha Ziyareti

Trafik Kazası: 3 yaralı

Bodrum Belediyesi Olağan Meclis Toplantısı Pazartesi günü yapılacak

Fırtına nedeniyle tekneler karaya sürüklendi, feribot seferleri iptal edildi.

Belediyeden Çocuklara Yarıyıl Tatilinde Sürpriz Sinema Gösterimi

Trafik kazasında yaralanan çocuk yaşam mücadelesini kaybetti

Bodrum Belediyesinden Ücretsiz Vücut Analizi Hizmeti

Bodrum 400 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu önümüzdeki eğitim öğretim yılına tamamlanmış olacak

Armada Praxis Yalıkavakspor’dan Büyük Zafer Bursa’nın Yenilmezlik Serisi Bodrum’da Sona Erdi

Başkan Aras B40 Zirvesi’nde Kültür, Turizm ve Yerel Demokrasiyi Anlattı

Gökkuşağı Sanat Atölyesi Çocuklardan Yoğun İlgi Gördü

Muğla’da karada ve denizde yeni ulaşım hatları

Trafik Kazası: 1 yaralı

İkizköy’de 7’den 70’e Direniş! Acele Kamulaştırma Kararına Karşı Dava Açıldı

Belediye Ekiplerinden Fırtına ve Yağış Mesaisi

THF Kadınlar Süper Ligi’nde Armada Praxis Yalıkavakspor’u Bodrum’da Yoğun Fikstür Bekliyor

Yükleniyor

CHP Muğla’da Tek Ses: “Su Sıkıntısının Nedeni Belediyeler Değil”

Özcan, hortumun seraları vurduğu Seydikemer’den seslendi:

CHP’li Cumhur Uzun’dan Yeni Açıklama; Laf Değil İş Üretin!

Metin Ergun’dan İktidar’a: “Türkiye’de zeytinciliği bitirmek mi istiyorsunuz?”

CHP Bodrum’dan Mahalle Temsilcilerine Teşekkür

CHP Muğla’dan Atatürk’süz Karne Tepkisi: “Bu Bir Akıl Tutulmasıdır”

CHP Bodrum: Atatürk’ü Silmeye Kimsenin Gücü Yetmez

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ CUMHUR UZUN: “MUĞLA’DA SAVAŞ MI VAR?”

CHP Muğla İl Örgütü Bodrum’da Toplandı

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ CUMHUR UZUN’DAN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

Armada Praxis Yalıkavak, Evinde Hata Yapmadı Ortahisar Engelini 28-26 ile Aştı

- Sipay Bodrum FK 3 - Serikspor 0

Özcan: “Sadece Bir Maç Kazandık!”

Armada Praxis Yalıkavakspor’dan Büyük Zafer Bursa’nın Yenilmezlik Serisi Bodrum’da Sona Erdi

THF Kadınlar Süper Ligi’nde Armada Praxis Yalıkavakspor’u Bodrum’da Yoğun Fikstür Bekliyor

Ortakent Yahşi Spor Kulübü, U12 kategorisinde tarihi bir başarıya imza attı

Tirhandil Cup Kış Trofesi'nin üçüncü etabı tamamlandı

Burhan Eşer: "Bodrum FK ayağa kalkmasını bilmiştir, burası büyük bir camia"

Armada Praxis Yalıkavakspor Yıldız Kızlar Türkiye Yarı Final ve Finallerinde Mücadeleye Başladı

Sipay Bodrum FK: 1 - Özbelsan Sivasspor: 2

08-02-2018

07-02-2018

06-02-2018

05-02-2018

03-02-2018

02-02-2018

01-02-2018

31-01-2018

30-01-2018

29-01-2018

Başkan Aras B40 Zirvesi’nde Kültür, Turizm ve Yerel Demokrasiyi Anlattı

BOOT Düsseldorf Uluslararası Tekne ve Denizcilik Fuarı Denizcilik Dünyasının Küresel Buluşma Noktası Oldu

Muğla'ya geçen yıl 162 kruvaziyerle 227 bin 807 yolcu geldi

Müze ve ören yerleri 2025'te yaklaşık 1 milyon 300 bin ziyaretçi ağırladı

Muğla geçen yıl 3 milyon 461 bin yabancı turisti misafir etti

Bodrum sahillerinde yeni yılın ilk gününde yoğunluk yaşandı

Bodrum'da yat imalatı kış aylarında da aralıksız sürüyor

Bodrum Turizmini Güçlendirecek Projeler Değerlendirildi

Işıklarla süslenen Bodrum, 2026'ya renkli ve enerjik girmeye hazırlanıyor

Enver Kantarmış: Turizm sadece bir ekonomik faaliyet değil, aynı zamanda istihdamdır, kültürdür

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9